ANA SAYFA
HAKKIMDA
HİZMETLER
MAKALELER
HASTA GÖRÜŞLERİ
ONLİNE RANDEVU
BİZE ULAŞIN
Stres Kontrolü
Depresyon Tedavisi
Panik Atak
Dikkat Eksikliği
Cinsel Terapi
Aile Terapisi
Öfke Kontrolü
Grup Terapisi
Sosyal Fobi
Uyku Bozukluğu
Kilo Verdirme
Sınav Kaygısı
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Anksiyete
Stres Kontrolü
Psikoterapi Tedavisi
Ergenlik Çağı
Manik Depresif Bozukluk
Hipnoz Tedavi

Eğer devamlı stresi tetikleyen durumlarla karşı karşıyaysanız ve bu kötü gidişe dur, demek istiyorsanız aşağıdaki önerilerimizi uygulayıp sizi rahatsız eden stresi yenebilirsiniz. Durumu lehinize döndürebilirsiniz:

Doğru Nefes alın. Stres anında kalp atışlarımız hızlanır ve nefesimiz sıklaşmaya başlar. Bu sebeple doğru nefes alıp vermeyi öğrenmek stresle mücadelede ilk adımdır. Doğru nefes şöyle alınır: Burundan yavaşça, sessizce nefes alınır ve aynı şekilde ağızdan ağır ağır verilir. Hızlı hızlı nefes almak hem vücûdu çok yorar hem de stresin kontrolünü güçleştirir.

Düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersiz yapmak stresle mücadelede etkili bir adımdır. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapmak, haftada birkaç kez yüzmeye gitmek vs. gibi spor aktivitelerine katılmak bireyde rahatlatıcı etki bırakır. Ruh halinin olumluya yönelmesine katkı sağlar.

Hayata bakışınızı değiştirin. Hayatın güzelliklerine odaklanın; olumsuzluklarına değil. Hz. Peygamber (s.a.v) en zor anında bile bir ferahlatacak bir güzellik bulabilmiş ve sahabelerine de kötüye değil güzeli görmelerini tavsiye etmişlerdir.

Olumsuz cümleleri dile dahi getirmeyin. “Bunlar neden hep beni buluyor, neden hiçbir işim rast gitmiyor…” gibi insanı boğan cümlelerini, “hal çaresi için neler yapabilirim” le değiştirin.
Çözüme odaklanma becerinizi artırın. Hayatın artı ve eksilerin yaşandığı bir arena olduğunu unutmayın.

Zamanınızı doğru kullanın. Ertelemekten uzak durun. Sizden beklenen görevleri makul süresi içinde bitirin. İşlerinizi erteleyerek yığmayın. Bu hem sizi yıldırır hem de gereksiz stres yaşamanıza sebep olur. Bugünün işini yarına bırakanların halinin perişan olduğunu haber verir nice hikmet ehli zat.

Öfke kontrolünü öğrenin. Sizi en çok öfkelendiren durumları bir yere yazın ve öfkelendiğinizde sizi rahatlatacak durumları da not edin. Ara ara stres ve öfke anında vereceğiniz tepkileri prova edin.

Eleştirilere açık olun. Siz başkalarını eleştirebileceğiniz gibi başkalarının sizi eleştirebileceğini unutmayın. Duymaktan ve yapmaktan hoşlanmadığınız şeyleri siz de başkasına yapmayın.
Sevdiğiniz akrabalarınızı, arkadaşlarınızı sık sık ziyaret edin. Tecrübe ehli, bilgili ve salih kimselerle her zaman irtibat halinde olun.

Kaldıramayacağınız sorumluluklar almaktan kaçının. Bazı durumlarda ‘hayır’ demesini bilin. Çok şey yapmaktansa birkaç işte profesyonelleşmeye çalışın. Bazen karşımızdaki kişiyi kırmayalım diye bizi aşan işleri kabul ederiz. Bu da bizim gereksiz yere strese girmemize sebep olur.

Sorunlarınıza mercekle bakmayın. Sizi strese sokan durumlara dürbünün ters tarafından bakmaya çalışın.

Panikten sakının. Eğer yapacak çok işiniz varsa panik yapmanız işlerinizi daha da bir karmaşık hale getireceğini unutmayın. Önce sakinleşin. Sonrasında işlerinizi zorluk derecesine göre gruplandırın ve kolay olandan zor olana doğru adım adım çözmeye çalışın. Unutmayın sorun varsa elbette bir çözümü de vardır.

Beslenmenize dikkat edin. Düzenli beslenin. Kahve, demli çay ve sigarayı bırakın veya azaltın. Doğal bitkisel çayları tercih edin. Özellikle günde bir iki bardak yeşil çay içmeye çalışın. Kuşburnu, böğürtlen, nane, melisa çayları da iyi gelir.

Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun. Sıkıntılarınızı uyuşturmak düşüncesiyle alkole veya sigaraya baş vurmayın. Zira bunlar kısa vadede rahatladığınızı düşündürse de orta ve uzun vadede meseleleri çözmenizi zorlaştırır. Farklı sağlık problemlerine de yol açar.

Düzenli bir hayat programı oluşturun. Uyku düzeninize dikkat edin. Geç saatlere kadar bilgisayar ve televizyon başında vakit harcamayın.

Ümidinizi her zaman canlı tutmaya çalışın. Ümitsizliğe kapılmayın.

Hobiler edinin. Sizi günlük, rutin meşgalelerden uzaklaştıracak hobiler edinmeye çalışın. Kitap okuma, yazı yazma, koleksiyon, gezi, spor, el sanatları gibi. Özellikle düzenli spor, egzersiz veya yürüyüşler kişinin karamsar ve gergin ruh halinden korunmasına vesile olur.

Kendinizi yazın. Yazı yazma hobinizi, kendi duygu ve düşüncelerinizi, sıkıntılarınızı kağıda dökmek olarak da algılayabilirsiniz. Kişi bazen içini olduğu gibi dökecek birini bulamayabilir. Ruhsal ve fiziksel gerilim kaynağı olan düşüncelerin bir şekilde dışa vurulması gerektiğinden bazen kağıt ve kalemle dertleşmek daha güvenli ve rahatlatıcı olacaktır.

Dert ve sıkıntılarınızı içinizde biriktirmeyin. Unutmayalım ki büyük depremlerin sebebi sıkışarak birikmiş, küçük küçük enerjilerin birikmeleri ve yerkürenin içinde sıkışık kalmayı daha fazla başaramayışıdır. İnsan da kainatın küçük bir
numunesidir. Gerilimleri bir şekilde atmayı başaramazsa depresyon, sinir krizi gibi depremlerle karşılaşabilir.

Sosyal gönüllülük esasına dayalı bir projede aktif olarak görev almaya çalışın. Muhtaç olanlara yardım ederek kendinize yardımda bulunmayı ihmal etmeyin.

Uzman desteği alın. Aşırı stres yaşıyor olduğunuzu fark ettiğinizde uzman desteği almayı da ihmal etmeyin.