ANA SAYFA
HAKKIMDA
HİZMETLER
MAKALELER
HASTA GÖRÜŞLERİ
ONLİNE RANDEVU
BİZE ULAŞIN


KUMARBAZLIK

 Kumar hastalarının bütün dünyada kabul edilen bir takım ortak özellikleri var. Öncelikle kumar oynama üzerine aşırı derecede kafasını yoran bir kişidir kumar hastası. Çoğu zaman geçmişte ki sıkı kumar seansları gözünün önüne gelir ve o seansları tekrar tekrar tüm canlılığıyla yaşar. Kumar oynamak için çılgınca bir istek duyar ve kumar için nereden para bulabileceğinin hesaplarını yapar.Yeni oynayacağı seansları hayal eder ya da bir daha kumar oynamamak için ne gibi tedbirler alabileceğini düşünür. Kumar oynamakla oynamamak arasında bilinç altında şiddetli bir çatışma yaşamaktadır. İstediği heyecanı duyabilmesi için her seferinde artan miktarda parayı ortaya koyması gerekir. Bir kumar hastası için hiçbir şey kumar dışı değildir. En sevdiği insanların, çocuklarının hayatı dahi kumar masasına konabilir. Kumar hastası kumarın hayatını cehenneme çevirdiğinin farkındadır. Kumardan kurtulmayı ister ama bunu başaramaz. Kumarı bırakma girişimi kendisini çok huzursuz eder ve bu huzursuzluğu, bu sıkıntıyı ancak kumar oynayarak dağıtabilir. Ama her kumar seansından sonra, kumar oynamadığı zamanlarda sıkıntısı daha da artar ve böylece kumarsız yapamaz hale gelir.

Kumar hastası psikolojik olarak bitmiş bir insandır. Kendisini suçlu ve çaresiz hisseder. Bazı kumar seansları kumarbazın intiharıyla sonuçlanabilir.

Kumarın bir kardeşi de yalandır. Yalan kumarbazın hayatının bir parçası haline gelir. Özellikle ailesine sık sık yalan söyler. Kumar oynadığını gizlemeye çalışabilir. Kumar parası bulmak için hırsızlık yapabilir. Kendisine emanet edilenleri kumarda tüketebilir. Zimmetine para geçirebilir. Kumar yüzünden mesleğini, kariyerini, ailesini kaybedebilir.

KUMARBAZIN KAFASI NASIL ÇALIŞIR?


Kumar hastaları genellikle sonucu değiştirebileceklerine inanırlar. Şanslı numara, şanslı sayı gibi boş inançları vardır. Özel uğur takıları taşırlar. Kumar hastası oyundan önce kazanma olasılığını hep kaybetme olasılığından yüksek görür. Eğer ilk ellerde kazanırsa birkaç gün boyunca sürekli kazanacağına, eğer kaybederse şansının hemen değişeceğine ve kazanmaya başlayacağına inandırır kendini. Kazanmaya başlayınca bahsi büyütür.

KUMAR HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Kumarın en etkin tedavisi koruyucu tedavidir. Yani kişinin özellikle gençlik çağında kumar alışkanlığı edinmesini önlemektir. Kumar hastalığına yakalanan bir kişiyi kumardan korumak ve kurtarmak için yapılan psikiyatrik tedavi altı aylık sürede etkili olmakta ama daha sonra hızla kumara geri dönüş gözlenmektedir. Tedavi gören hastaların yüzde yetmiş ikisi ilk altı ayda kumar oynamazken, 2 yıl sonra ancak yüzde on beşi hala kendisini kumardan korur durumda kalabilmektedir. Kumar hastaları yanlarında günlük gereksinimlerinden fazla miktarda para taşımamalıdırlar. Paranın idaresini eşleri yapmalıdır. Kumarda kaybettiklerini bir kağıda yazıp yanlarında hep taşımalıdırlar. Kumarı bıraktıklarını herkese söylemeli ve eski kumar çevrelerinden uzak durmalıdırlar.